Co to jest cholesterol?

Cholesterol to związek chemiczny, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest on składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin. Odpowiada za syntezę hormonów steroidowych i kwasów żółciowych. Częściowo powstaje w naszym organizmie, w wątrobie, a częściowo pochodzi z pokarmu, który spożywamy. Zbyt niski poziom cholesterol zaburza przebiegające w organizmie przemiany organiczne, ale niestety zbyt wysoki poziom prowadzi do groźnych chorób układu krążenia. Wielu ludzi sądzi, że problem cholesterolu dotyczy tylko ludzi starszych po 60. roku życia. W świetle ostatnich badań, jest to bardzo mylne podejście- aż 50% Polaków już po 30.roku życia boryka się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. Dlatego niezależnie od wieku, nie należy wykluczyć podwyższonego poziomu cholesterolu.

Cholesterol to substancja tłuszczowa, która nie rozpuszcza się we krwi. Transport międzykomórkowy odbywa się zatem za pomocą specjalnych nośników- lipoprotein. Wyróżnić można dwie podstawowe lipoproteiny: LDL ( liporoteina o małej gęstości) oraz HDL ( lipoproteina o dużej gęstości).

Rozpowszechnianie hipercholesterolemii
w Polsce w podziale na grupy według wieku i płci

Źródło: Stefaniuk P. "Podwyższony cholesterol - przyczyny, zasięg problemu w Polsce oraz profilaktyka"

Uwaga! Badania epidemiologiczne wskazują na znaczną skalę problemu hipercholesterolemii w Polsce. Zaburzenia lipidowe (przyjmując za górną granicę 200 mg/dl cholesterolu) występują u ponad 50% dorosłych Polaków, a ponad 17% ma poziom >= 250 mg/dl.


HDL- cholesterol („ dobry cholesterol”) Około ¼ cholesterolu w naszej krwi transportowane jest za pomocą HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) . Jej głównym zadaniem jest usuwanie nadmiaru cholesterolu ze ścian tętnic i transportowanie go z powrotem do wątroby, gdzie cała niepotrzebna organizmowi nadwyżka cholesterolu może być przekazana do żółci i wydalona z organizmu przez jelito cienkie i grube. Ponadto HDL usuwa również nadmiar cholesterolu z płytek miażdżycowych, w ten sposób opóźniając ich odkładanie w ścianach tętnic.

LDL-cholesterol ( „zły cholesterol”) LDL- cholesterol to tak zwany „zły cholesterol”. Jeśli zbyt dużo LDL krąży we krwi, cholesterol może powoli odkładać się w komórkach ścian tętnic, tworząc złogi nazywane blaszkami miażdżycowymi, zatykające światło naczynia i prowadząc w konsekwencji do miażdżycy. Jeśli zakrzep krwi stworzy się w obszarze zwężenia tętnicy wieńcowej, może zablokować przepływ krwi do części mięśnia sercowego i spowodować zawał serca. Zakrzep blokujący przepływ krwi do pewnych obszarów mózgu może wywołać udar mózgu. Wysoki poziom frakcji LDL świadczy zwykle o zwiększonym ryzyku choroby niedokrwiennej.

Sprawdź, czy problem podwyższonego cholesterolu dotyczy też Ciebie?

PRZYCZYNY PODWYŻSZONEGOM POZIOMU CHOLESTEROLU:

  • Nieprawidłowa, wysokokaloryczna dieta, bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
  • czynniki genetyczne- hipercholesterolemia rodzinna
  • choroby ogólnoustrojowe wpływające na metabolizm organizmu
  • skutek przyjmowania pewnych leków
  • otyłość brzuszna ( może być niebezpiecznym sygnałem)

Uwaga! Ponad 50% Polaków boryka się z probemem podwyższonego poziomu LDL - cholesterolu

JAKI JEST PRAWIDŁOWY POZIOM CHOLESTEROLU?

Cholesterol całkowity
Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l),
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l),
Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).


HDL-cholesterol(“dobry” cholesterol)
Wyższe wartości stanowią lepszy wynik,
Norma u mężczyzn 35–70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l),
Norma u kobiet 40–80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)


LDL- cholesterol (“zły” cholesterol)
Niższe wartości stanowią lepszy wynik,
Norma: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l), Poziom podwyższony: 135–155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l), Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l)


Co to jest homocysteina?

O tym, że przyczyną chorób miażdżycowych jest cholesterol, wiadomo powszechnie. Jak się jednak okazuje, na rozwój miażdżycy wpływa także inny, na razie mniej znany, ale równie istotny czynnik. W ostatniej dekadzie do rangi istotnego czynnika zagrożenia miażdżycą urosła homocysteina. Jest to aminokwas siarkowy, nie będący składnikiem naszej diety. Badania ostatnich lat udowodniły, że podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jest m.in. szkodliwe dla naczyń krwionośnych i prowadzi do szybkiego rozwoju zmian miażdżycowych. Dlatego też choroba wieńcowa, zawały serca oraz udary mózgu występują także u ludzi z niskim stężeniem cholesterolu, za to z podwyższonym poziomem homocysteiny.

Wyniki badania o NATPOL PLUS biją na alarm: ponad 1/4 Polaków ma toksyczny poziom homocysteiny. O wadze tego problemu świadczy chociażby fakt, że w Polsce rok 2005 był Rokiem Homocysteiny, ogłoszonym przez Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą.

JAKIE SĄ PRZYCZYNY HIPERHOMOCYSTEINEMII?

Podstawową przyczyną podwyższonego stężenia homocysteiny w organizmie jest:
niedobór witamin z grupy B i kwasu foliowego.
Wysokie stężenie homocysteiny we krwi spowodowane jest zbyt rzadkim spożywaniem świeżych owoców i warzyw, co prowadzi do niedostatku folianów i zaburzenia procesu remetylacji homocysteiny. Ponadto inne czynniki, całkiem prozaiczne, takie jak palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, picie kawy i nieodpowiednia dieta mogą sprzyjać gromadzeniu się homocysteiny w organizmie. Aby zachować prawidłowy poziom homocysteiny, należy regularnie dostarczać organizmowi kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12.